Met mijn werk als coach krijg ik regelmatig feedback dat ik aan het compenseren ben. Ik ben me daar bewust van en realiseer dat ik het bewust en onbewust doe. Om bewuster te zijn van de impact heb ik onderzocht waarom we compenseren en wat de mogelijke gevolgen hiervan kunnen zijn om compensatie gedrag doelgerichter in te kunnen zetten of bewust niet te doen. (keuzes maken)
Met de opstartfase van een verandering in een bedrijf wil je het goede gevoel/voorbeeld over brengen wat de verandering op kan leveren. Om hiermee de verandering aan te slingeren en mensen enthousiast te maken.
Je moet je echter wel bewust zijn dat elke compensatie gevolgen heeft en dat je in de tijd weer afscheid van moet nemen.
Om beter te snappen waarom we compenseren sta ik eerst stil bij het veranderen.
Compenseren:
(iets ongunstigs) aanvullen (met iets goeds)
Iets goed (proberen te) maken, terug in balans brengen.
“https://www.encyclo.nl/begrip/compenseren”
Verandering gaat gepaard met nieuwe werkwijzen. Vanuit SAFE willen we de Lean Agile mindset borgen in de werkwijzen en processen van de medewerkers en ze programmeren met een nieuwe mindset waardoor we beter efficiënter en met meer focus op waarde ons werk kunnen doen.
Veranderen
“ervoor zorgen dat het niet hetzelfde blijft”
“Zodanig aan iets werken of iets behandelen dat het anders wordt”
“Zodanig aan zichzelf werken of zichzelf behandelen dat men anders wordt”
“Het proces van anders worden”
“https://www.encyclo.nl/begrip/veranderen”
Het veranderen van gedrag is moeilijker dan we denken.
Onze gewoontes veranderen is moeilijk en gaat niet in een keer of door het een keer te doen. Het is zelf ingewikkelder dan we denken. Onderzoeken tonen aan dat kleine gedragsveranderingen ‘zoals een opstart ritueel bij het opstaan met je ontbijt” al langer dan een maand duurt. Hoe lang zal het dan duren als de verandering ingewikkelder is?